Look Forward

March 14, 2007

Assalamualaikum…
Hari ini hari kedua yg cukup memilukan hati ‘like2cmoon’. Semalam adalah hari pertama. Cukup sukar utk berterus terang. Seminggu tempoh untuk ‘like2cmoon’ memikirkan keputusan yg terbaik utk diri, masa depan, karier, keluarga, agama, dan macam2 lagi. Tapi manusia kene terima hakikat. Kene belajar menerima hakikat bahawa hidup ini tidak selama-lamanya akan berdampingan dgn kita. Apa yg kita kecapi & nikmati hari ini tak semestinya esok akan juga milik kita. Mungkin apa yg kita ada di ketika ini akan pergi esok, lusa, dan seterusnya…who knows….
Hari kedua membuatkan rakan kongsi serumah seislam senegeri sebangsa tertanya-tanya. Kenapa ‘like2cmoon’ ingin pergi dari rumah ini…? Kenapa harus pergi? TIdak complete lagi kah rumah yg dibina sehati sejiwa ini lebih kurang setahun yg lalu? Tak ada hiburan? tak lah….broadband streamix ada. Flat screen Samsung pun ada. High-5 combo pun ada. Apa lagi…?
Erm…ada ketika, org yg kita rapat tidak memahami isi hati kita. Ada kala kita harus menerangkan kepada mereka kenapa & mengapa kita berbuat begini & begitu. Sebenarnya, sudah beberapa hari ‘like2cmoon’ memendamkan rasa hati yg gembira berbaur pilu ini, utk dikongsi bersama rakan-rakan ahli rumah yg lain. Yg pasti mereka berat utk menerima hakikat bhw ‘like2cmoon’ akan beredar & merantau jauh ke hujung puncak peta semenanjung.
My dearest friends,
Sebenarnya ‘like2cmoon’ akan pergi nun jauh ke utara utk mencari ridha-Nya. Tidak perlu sedih utk hadapi perpisahan ini. Perpisahan adalah adat setiap pertemuan. Ketahui lah kawan2 ku yg ku kasihi, bhw setiap sesuatu yg bermula pasti akan ada penghujungnya. Namun, pertemuan atas dasar lillahi-Taala akan bersemi segar sepanjang masa. Yakin lah sahabat2 ku, kawan2 ku, bhw kita semua seibu sebapa. Kita berasal dr keturunan yg sama. Seagama semestinya. Jgn lah kalian risau.. kerana penghujung yg sebenar2nya adalah di sana kelak. Kita pasti berjumpa nanti. Maka yakin lah akan janji2-Nya….insyallah kita akan tetap teman….teman selama2nya…
Selamat maju jaya wahai sahabat2 ku sekalian….semoga mendapat restu-Nya dlm setiap perkara…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: