Ikhlas [ver 2.0]

August 16, 2007

Apakah itu ikhlas? adakah kita sudah mendapatkannya? macamana? kalau ikhlas yang pernah biasa kita dengarkannya seperti mana hadith Rasulullah telah beri definisinya : ” ikhlas itu seperti mana seolah2 kau melihat ALlah taala manakala jika kau tak melihatNya maka engkau rasa seolah2 Dia melihat kau” …
ikhlas yang pertama itulah hakikat ikhlas manakala ikhlas yang kedua itu pula adalah jalan untuk mencapai ikhlas. adapun hendak mencapai ikhlas yang kedua itu adalah dengan tashihkan niat, maka itulah ikhlas di peringkat syariat, bagi mereka yang sampai kepada tahap ini maka sudah memadai bagi mereka yang awam.
namaun bagi mereka yang khowas mereka akan mendapat hakikat ikhlas tersebut yakni ikhlas yang pertama tadi itu
kerana diri mereka sudah tiada makhluk dalam hati melainkan hanya Allah yang menaklukinya dan mereka sentiasa berlayar dalam lautan ahdiyyah yang dalam, sorylah sebab ana tak dapat nak bagitau sebab ALlah sendiri tak bagitau bagiamana hakikatnya itu kerana ianya adalah salah satu rahsia daripada rahsia Allah taala sebagaimana firmannya dalam hadith qudsi : “al-ikhlas sirrun min sirri”
cuma para ulama’ boleh menseolah2kan bahawa ikhlas itu sagat halus sepertilah sekor anak semut warna hitam yang berada atas batu hitam dan dalam keaadan malam yang gelap dan kelam.
apa yang kita mampu lakukannya hanyalah usaha dengan tashihkan niat kemudian doa kepadaNya agar kita perolehinya dan di golongkan bersama2 mereka yang mukhlisin.
bagi mereka mendapat hakikat ikhlas ini bagaikan mereka berada dalam syurga, maka inilah yang di namakan syurga di dunia bukan berada dalam kemewahan harta, ramainya keluarga dan tingginya darjat dan pangkat di sisi manuasia. bagi mereka tiada nikmat dan anugerah yang yang lebih berharga daripada memperolehinya ya’ni dapat mengecapi dzouq ma’rifat Ilahiyyah..
Allahumma ja’alna ma’almukhlisin. .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: